Tsjernobyl reactor blijft een bedreiging

27 april 2010 – President Oekraïne: Tsjernobyl-reactor blijft een bedreiging

Precies 24 jaar geleden ontplofte de reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl. De Verenigde Naties berekenden in 2005 het aantal dodelijke slachtoffers en kwamen uit op 4.000. President Viktor Yanukovych beweert dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Daarnaast lijden veel mensen op dit moment nog aan de schadelijke straling.
“Het is niet alleen een probleem voor Oekraïne”, zei de president gisteren. “Maar ook voor onze buurlanden. Er lijden meer dan twee miljoen mensen aan de schadelijke effecten van de blootstelling aan straling, waaronder 498.000 kinderen.”
Sommige organisaties beweren dat er tot nu toe al meer dan 700.000 mensen vroegtijdig zijn gestorven door de ramp met de kerncentrale in 1986.
In december 2009 concludeerden wetenschappers dat het gebied rondom de kerncentrale nog steeds actief is.
Wetenschappers schatten dat de halveringstijd van het ecologische Cesium 137 tussen de 180 en 320 jaar ligt. Dit betekent dat het gebied nog lange tijd gesloten blijft. Ook Wit-Rusland is voor een deel nog onbewoonbaar.
De Tsjernobylramp op 26 april 1986 is de grootste nucleaire ramp ooit op aarde. De fall-out werd verergerd door de Sovjet-Unie, die probeerde om de ramp te verzwijgen. Hierdoor werden onnodig veel mensen blootgesteld aan veel straling.