30 jaar na Tsjernobyl: radioactiviteit in Wit-Russische melk tienmaal te hoog

Bron: Volkskrant

 

30 jaar na Tsjernobyl: radioactiviteit in Wit-Russische melk tienmaal te hoog
© ANP

30 jaar na Tsjernobyl: radioactiviteit in Wit-Russische melk tienmaal te hoog

30 jaar na Tsjernobyl

Melkveehouders aan de rand van gebieden in Wit-Rusland die besmet raakten als gevolg van de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl, dertig jaar geleden, verkopen melk met een dosis radioactiviteit die tienmaal hoger is dan de maximaal toegestane hoeveelheid in Wit-Rusland. De melk wordt verkocht aan een plaatselijke zuivelfabriek, Milkavita, die een soort Parmezaanse kaas produceert voor de Russische markt.

Tsjernobyl, 30 jaar na de ramp.
Tsjernobyl, 30 jaar na de ramp.© EPA

Dagtrip Tsjernobyl

In de afgesloten zone van Tsjernobyl krijgen toeristen rondleidingen. Maar de radioactieve straling dan?Verslaggever Dennis Rijnvis meldt zich, aarzelend, aan. (+)

De melk komt van een boer die op enkele kilometers van de rand van het Polesski Radio-ecologisch Reservaat  woont, een gebied van 2200 vierkante kilometer dat na de ramp met de kerncentrale werd ontruimd. Ruim 138 duizend mensen werden gedwongen het gebied te verlaten, terwijl nog eens 200 duizend mensen die in de buurt woonden  vrijwillig vertrokken.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat ook de bevolking uit de nabijgelegen gebieden zou worden geëvacueerd, maar dat programma werd na het aantreden van Aleksandr Loekasjenko als president van Wit-Rusland stilgelegd.

Volgens dr. Joeri Bandazjevski, de voormalig directeur van het Medisch Instituut in Gomel, doen de Wit-Russische autoriteiten veel te weinig om de bevolking te beschermen tegen de kankerverwekkende stoffen in het voedsel als gevolg van de kernramp. Bandazjevski werd afgezet als directeur en in 2001 wegens corruptie veroordeeld, maar volgens mensenrechtenorganisaties ging het om een politiek proces. Sinds zijn vrijlating in 2005 zet hij zijn  onderzoek naar de gevolgen van de ramp vanuit het buitenland voort.

Bandazjevski werd afgezet als directeur en in 2001 wegens corruptie veroordeeld, maar volgens mensenrechtenorganisaties ging het om een politiek proces

‘Vergissing’

De zuivelfabriek Milkavita verwerpt de uitkomst van de test. Volgens hoofdingenieur Maja Fedontsjoek moet het een vergissing zijn. Uit de eigen metingen van het bedrijf blijkt volgens haar dat de melk gemiddeld 2,8 becquerel per kilogram bevat.

Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wijst erop dat de VN-organisatie niet bevoegd is toezicht te houden op de voedselveiligheid in Wit-Rusland, aangezien dat de verantwoordelijkheid is van de nationale autoriteiten. In ieder geval heeft de WHO geen ‘verontrustende signalen’ van de Wit-Russische autoriteiten gekregen.

Dat is volgens Wit-Russische milieuactivisten niet verwonderlijk. De regering heeft volgens hen geen middelen ter beschikking gesteld om de voedselindustrie te controleren. Dat verklaart volgens hen ook waarom er nooit een voedselproducent is vervolgd voor het gebruik van ingrediënten die te hoge doses radioactiviteit  bevatten.