Bossen rondom Tsjernobyl branden

Augustus 2010 –  ‘Bossen rond Tsjernobyl branden’

In het uiterste westen van Rusland woeden meer dan twintig bosbranden in een gebied dat besmet is door de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Dat meldde de Russische tak van milieuorganisatie Greenpeace. Het is nog niet bekend of met de rookwolken ook radioactieve deeltjes in de lucht zijn gekomen.
De branden woeden in de omgeving van de stad Brjansk, bij de grens met Oekraïne en Wit-Rusland. De stad ligt ten noordoosten van Tsjernobyl. Daar ontplofte op 26 april 1986 een van de reactoren van een kerncentrale. Wolken radioactiviteit werden uitgestoten over een groot deel van Europa. Tienduizenden mensen overleden later aan aandoeningen die met de ramp in verband worden gebracht. Het rampgebied is nog altijd zwaar vervuild en onbewoonbaar.

KNMI
Het KNMI kan de berichten van Greenpeace niet bevestigen, maar laat weten dat er vooralsnog geen dreiging voor West-Europa is. In Nederland waait de komende tijd een westenwind, aldus een KNMI-woordvoerster. De lucht komt dus van de Atlantische Oceaan. In het westen van Rusland staat een wind uit zuidelijke richting, die eventuele radioactieve deeltjes richting Siberië zou blazen.